Afasie app voor Rijksuniversiteit Groningen

ruglogoEen app die zowel afasie-patienten als logopedisten helpt, dat is waar de afdeling Neurolinguïstiek naar op zoek is.

Bij afasie is een deel van de hersenen beschadigd waardoor mensen leiden aan taal- of spraakgebreken. Oefeningen maken deel uit van de behandeling van patiënten. Daarnaast helpen oefeningen helpen de ernst van de afasie te diagnosticeren.

Appfixers ontwikkelt in samenwerking met de neurolinguïsten van de Groninger Faculteit der Letteren een app waarmee afasie-patienten taaloefeningen kunnen doen. De app toont afbeeldingen en geluidsfragmenten waarmee vragen gegenereerd worden. De app is interactief: de patiënt kan zelf aangeven hoeveel of hoe weinig hulp hij wil.

De mogelijkheid om gebruikers-data te loggen levert veel harde data op die wetenschappelijk relevant is. Daarnaast biedt deze informatie inzicht in hoe een afasie-patient zicht ontwikkelt. Omdat er sprake is van medische informatie heeft Appfixers in dit project een beleidsplan opgesteld aangaande privacy en ethiek. Dit wordt geïmplementeerd in de toepassing.

Naast de app wordt een content management systeem ontwikkeld dat de onderzoekers in staat stelt nieuwe oefeningen aan te bieden en bestaande oefeningen te beheren.